Informatie
Satellietbeelden
Tropomi, het Tropospheric Monitoring Instrument, is een geavanceerd meetinstrument aan boord van de Sentinel-5P-satelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Naast Tropomi worden gegevens van andere satellieten van ESA en NASA gebruikt om verschillende stoffen in de atmosfeer, zoals stikstofdioxide (NO2), fijnstof (PM2.5, PM10), en andere verontreinigende stoffen, in kaart te brengen. Deze gegevens vormen de basis voor het analyseren en volledig in kaart brengen van de luchtkwaliteit over het gehele oppervlak van Nederland.
Stikstofdioxide-analyse met Tropomi
Tropomi maakt gebruik van spectrometrie om de samenstelling van de atmosfeer te analyseren. Deze data wordt gecombineerd met grondmetingen en geavanceerde algoritmen om een volledig beeld te krijgen van luchtvervuiling over het gehele oppervlak van Nederland. Hierdoor kunnen niet alleen de concentraties van NO2 en fijnstof in kaart worden gebracht, maar ook trends en patronen worden geanalyseerd.
Inzichten van de kaart
De kaart van Nederland, gebaseerd op deze geavanceerde analyse, toont gedetailleerde inzichten in stikstofdioxide en fijnstof concentraties. Hierbij wordt zes jaar aan data gecombineerd om een nauwkeurig beeld te geven van de luchtkwaliteit.
- Concentraties van NO2: De kaart maakt de concentraties van NO2 zichtbaar in verschillende delen van Nederland. Hogere concentraties worden weergegeven in rood of oranje, terwijl lagere concentraties in groen of blauw te zien zijn.
- Stedelijke gebieden: Hogere concentraties NO2 worden vaak gemeten in stedelijke gebieden. Verkeer, industrie en verwarming zijn belangrijke bronnen van deze uitstoot.
- Industriële centra: Industriële gebieden laten vaak verhoogde niveaus van NO2 zien door uitstoot van fabrieken en andere industriële activiteiten.
- Landelijke gebieden: In landelijke gebieden zijn de concentraties van NO2 doorgaans lager. Toch kunnen landbouwactiviteiten, zoals veeteelt en het gebruik van meststoffen, bijdragen aan de uitstoot van stikstofverbindingen.
Ondersteuning voor beleidsvorming
De combinatie van data van Tropomi en andere satellieten, aangevuld met grondmetingen van onder andere RIVM en VMM en uitgebreide sensordata biedt een compleet beeld van luchtvervuiling in Nederland. Dit stelt beleidsmakers in staat om gerichte maatregelen te nemen in het kader van het Schone Lucht Akkoord of de inrichting van Zero Emissie Zones. Deze inzichten ondersteunen effectief beleid dat gericht is op het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beschermen van de volksgezondheid.
Schone lucht, heldere data
Ontdek wat onze luchtkwaliteitsoplossingen voor uw omgeving kunnen betekenen of neem direct contact met ons op.